Interviu II


powered by ODEO
Liepos 11 d. mano interviu "Ryto garsams"apie konfliktinę situaciją dėl išrinkto Lietuvos turizmo ir prekinio ženklo.

Komentarai

rudalevicius: sakė…
sutinku, kad nebūtinai plagiatas čia buvo arba nebūtinai sąmoningas plagiatas. vienok, teigti, kad DDB jau tiek rimta org., kad negalėtų etc... yra nevisai rimta. skubu aiškinti: ar DDB tikrai turi sisteminę projekto eigos grandį, bandančią eliminuoti net ir netyčinius sutapimus su jų kūrybiniais sprendimais? ko gero ne. ar brandas DDB garantuoja, kad visi be išimties po juo triūsiantys sraigteliai iki galo supranta brando DDB nesuteptumo svarbą? nežinau, nes pernelyg mažai turiu reikalų su šia kontora (bet greičiausiai ne). beje, buvo atvejų, kai susidūriau su nepernelyg dideliu dalyko išmanymu iš jų pusės ir tikrai stebėjausi: juk čia DDB! taigi, reziumuojant: viena ką sako vadovas, antra ką mes galime simuliuoti, turėdami omenyje kontoros apyvartą, išreklamuotą brandą etc, o trečia -- ką galvoja eilinis firmos darbuotojas (~ai) kurių tikslai darant produktą neretai būna visai kitokie nei tos pačios firmos vadovybės.

dar: mano nuomone tas medis (net jei Kanada, Ontario provincija ir miestas Londonas neegzistuotų) visai neįdomus grafinis sprendimas Lietuvai. tiesa, aš neturėjau galimybės pamatyti viso projekto, kuriame simbolis užima tik trečdalį ar kiek ten reikšmės. tačiau Lietuva, kokią aš norėčiau parodyti savo svečiui tikrai ne ąžuolo lapas, tikrai ne nupjautas kelmas ir tikrai ne vyšnios medis. žalia? čia kuria prasme ji žalia? man miesto vaikui tai čia išvis nonsensas. juk keliai mūsų -- geriausi, lyginant su lenkais, baltarusiais ir dviem Baltijos sesėmis, tai kodėl ne: Paprasta -- pilka? (juokauju).
Anonimiškas sakė…
Toks paprastas klausimas gerb. Robertui: kadangi jus destote dailes akademijoje, tai is sios pozicijos vertinant: jeigu jus perziurose rastumete toki (DDB versija) studento sukurta zenklo pasiulyma ir suzinotumete apie smarkiai panasu jau is anksciau varianta egzistuojanti (London zenklas) - ar jus taip pat manytumete kad cia tiesiog eilinis stebuklingas sutapimas? :))

Kadangi cia ne retorinis klausimas, tai dristu daryti isvada kad dabartineje realioje situacijoje cia viskas _kitaip_ grindziama tik- kad DDB tai ne studentas, o didziule kompanija. ..Galinti sau leisti akiplesiskas vagystes ir salisku advokatu armija uzdengti elementaru fantazijos trukuma..
Dizainologija sakė…
rudalevičiui:
Mano pastebėjimas del DDB Vilnius atsakingumo buvo hipotetinis, nes gyvenime su jais nesu susidūręs, bet puikiai žinau DDB Needham (ypač B.Bernbacho) nuopelnus pasaulio reklamai ir dizainui. Tai, kad DDB Vilnius nesugebėjo patikrinti grafinės idėjos unikalumo - be abejo, didžiulis jų (ir ypač direktoriaus) minusas. O dėl simbolio - vieno, visiems įtinkančio, niekada nerasime (aš, beje, taip pat nesu didelis medžio - kaip simbolio – gerbėjas)...

anonimui:
Paprastai profesionalai turi didesnį atsakomybės jausmą nei studentai. Be to reiktų vieną kartą baigti ir su patogia legenda "studentai padarytų geriau" - žinau, ką sakau. Šiuo konkrečiu atveju yra vienas "bet" - nekaltumo prezumpcija. Visi (ypač spauda) jau pasmerkė, tačiau niekas kol kas dar neįrodė, kad tai - SĄMONINGAS plagiatas.
P.S. Čia – ne DELFi, maloniau būtų atsakinėti ne anonimams...
Dizainologija sakė…
P.P.S. Beje, keista kaip Londonas leido Londonui vadinti Londonu...
rudalevicius: sakė…
šypt: londonas gal ir neleido, bet tų laikų kolonistams anglija turbūt atrodė taip nežmoniškai toli, kad jie net nepagalvojo apie kokius nors komunikacinius sunkumus vadindami jiems patikusią pamiškę londonu.

taigi liūdna konstatuoti, bet DDB needham (nesu labai įnikęs į šiuolaikinę dizaino istoriją tačiau ir aš žinau kas tai yra) ir DDB vilnius yra du skirtingi (labai) dalykai. matyt DDB needham turėtų atidžiau prižiūrėti savo frannčizę (ar kokiu ten būdu veikia lokalūs DDB padaliniai), nes skelbti: „we are enemies of the ordinary“, o po to siūlyti medį kaip logo... nzn kažkaip.

apskritai liūdna, kad visuotinai svarstomi kažkokie plagiato (ne)buvimo dalykai, kai svarstyti reikėtų, kodėl lietuvoje, kur yra kokių 10 (neskaičiavau tiksliai) pasaulinę šlovę turinčių reklamos tinklų padalinių, įvykusio konkurso šalies įvaizdžio ženklui rezultatai yra tokie, švelniai tariant, apgailėtini. žodžiu, plačiau apie tai esu prasitaręs čia: http://rudink.blogspot.com/2007/07/paprasta-alia.html
Anonimiškas sakė…
Bet kokiu atveju turetu buti labai aiskiai ivardinta klaida, atsiprasom, ir viso gero. Labai panasu i Lietuviska - teisine valstybe...

Populiarūs įrašai